Hvad er et Rødmærkeområde?

Hvad er et Rødmærkeområde?

Et Rødmærkeområde er et område, hvor medarbejderne kan stille ting som de ikke har brug for længere.

Ting og sager hober sig op i og omkring vore arbejdspladser, både på kontoret og værkstedet. Vi lægger de ting vi ikke længere har brug for fra os i nærområdet, ud fra en tanke om at vi måske kan få brug for dem senere eller at de jo har en værdi og dermed at det vil være synd at skille sig af med dem.
I den kontekst kan vi få en stor fordel og lette oprydningen, ved at lave et område eller en kasse hvor ting som vi selv ikke længere har brug for kan efterlades. Dermed bliver tingene ikke nødvendigvis smidt ud, men måske omfordelt. Det helt springende punkt er nemlig at vi selv kan skille of af med ting, men at de som værdi eller nytte ting bliver flyttet til et fælles område, hvor andre personer og ledere involveres i om de skal omfordeles eller kasseres. Vi skal dermed kun forholde os til, om vi i en nær fremtid skal bruge tungen igen. Hvis ikke, så kan tingen stilles i Rødmærkeområdet.
Rødmærkeområdet etableres typisk i forbindelse med implementering af 5S - orden og ryddelighed:
1.S - Sorter - Bruger tit, bruger en gang imellem, bruger aldrig (Grøn-Gul-Rød sortering). 
2.S - Sæt i system - Alting har en plads og er på sin plads.
3.S - Systematisk rengøring - Hold rent og ordentligt.
4.S - Standardiser - Etabler visuelt hvordan områder skal fremstå.
5.S - Selvdisciplin - for fastholdelse. 
Under 1.S sorteringen, kan overskydende materialer, værktøj osv. stilles i rødmærkeområdet. Dette letter sorteringen betydeligt da ingen skal spørge hvad der skal ske med diverse ting de ikke længere har brug for.
Ting der stilles i rødmærkeområdet kan omfordeles i virksomhed, hvorved der kan spares en del penge. Alternativt kan tingene sælges eller kasseres. Det vil normalt være lokale ledere, der beslutter hvad der skal ske med tingene i Rødmærkeområdet.
Når 5S eventen er slut og systemet etableret bibeholdes rødmærkeområdet. Derved kan folk fremadrettet skille sig af med overskydende ting på en nem måde, så produktionen, værkstedet og kontoret ikke "sander til" i ting og sager som vi ikke længere bruger.

Du kan lære om 5S via denne gode letlæste bog: 5S for operators (engelsk sprog)

RELATED ARTICLES

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke vist. Felter der skal udfyldes er markerede *

Bemærk, kommentarer skal godkendes inden de bringes.