Skal vi altid starte Lean rejsen med 5S?

Skal vi altid starte Lean rejsen med 5S?

Alt for ofte starter virksomheder Lean implementeringen med at gennemføre en 5S event. Det er der naturligvis ikke noget forgjort i; 5S giver synlige resultater straks som alle kan se. Men det er i bund og grund blot en oprydningsevent man gennemfører, organisationen er sjældent moden til at fastholde 5S niveauet.

Vi skal spørge os selv om vi egentlig får løst vores største udfordringer med 5S eventen? Hvis uorden er vores største problem så er svaret naturligvis - JA. Men oftest er 5S ikke svaret på de helt store udfordringer.

Det første vi skal gennemføre på Leanrejsen og i de fleste Kaizen events, er værdistrøms-analysen. Med fokus på værdiskabelse, i kundens perspektiv.

Jeg forudsætter i øvrigt, at der allerede er konsensus i ledelsen og at organisationen er klar til at Lean skal være normen osv. Således bør nøglemedarbejdere allerede have gennemført et basis lean kursus, inden vi kan gå rigtigt i gang. Det er også anbefalelsesværdigt at organisationen tilknytter en ekstern lean ekspert, (Sensei)  der ikke har nogen interesser "i klemme", til at lede organisationen gennem implementeringen.

Når det helt grundlæggende er på plads, gennemfører vi værdistrøms-analyser, for hvert områder der skal arbejdes med i Lean implementeringen. Med analysen, får vi et godt overblik over de udfordringer, som findes i den enkelte værdistrøm i virksomheden.

Udfordringerne fremgår af den færdige "Current state" værdistrøm, typisk vist med røde post it's. Formentlig er en umiddelbar løsning eller ide om forbedring, vist med en grøn post it.

Når alle disse udfordringer er gennemgået og prioriteret, kan vi gå i gang med forbedringsarbejdet, hvor diverse Lean værktøjer, herunder 5S, bringes i spil efter behov.

Via arbejdet med at prioritere forbedringerne, kan man af taktiske grunde vælge  med at gennemføre 5S for et område, som det første tiltag. 5S metodikken er nem at tilgå og dermed er det en fin måde at træne Kaizen på. Således kan vi vælge  5S med åbne øjne og vi ved, at vi har langt større gevinster der kan vindes, når organisationen er trænet yderligere via nogle indledende events.

Start således med værdistrøms-analysen: Skab overblikket over forbedrings potentialer  og prioriter indsatsen, definer relevante Lean værktøjer og metoder for hver udfordring.

Brug eventuelt gerne en 5S event som løftestang for at træne organisationen, men fokuser på at løse store udfordringer tidligst muligt.

 

RELATED ARTICLES

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke vist. Felter der skal udfyldes er markerede *

Bemærk, kommentarer skal godkendes inden de bringes.